Het is rijk aan vitamine A en C, mineralen zoals magnesium en kalium, polyfenolen en antioxidanten.
Mango is een zeer veelzijdige vrucht die groen, rijp en met schil kan worden gegeten. Je kunt er ook sap, jam of smoothies van maken, of het toevoegen aan salades of mengen met andere voedingsmiddelen.
De vrucht is rijk aan vitamine A en C, mineralen zoals magnesium en kalium, polyfenolen en antioxidanten. Hierdoor biedt het verschillende voordelen zoals het bestrijden van ontstekingen, het versterken van het immuunsysteem of het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.
Voordelen van het eten van mango’s
Mango’s hebben spijsverteringsbevorderende, hypoglykemische, antioxiderende, ontstekingsremmende, immunostimulerende, antivirale en hypolipemische eigenschappen. Dit zijn de belangrijkste voordelen
- Verbetert de spijsvertering. Het is een vrucht die wordt aanbevolen bij constipatie omdat het oplosbare vezels en mangiferine bevat, een bioactieve verbinding die werkt als een natuurlijk laxeermiddel.
- Bestrijdt gastritis. Mangiferine en benzofenon zijn twee actieve bestanddelen die de maag beschermen met een antioxiderende werking, waardoor schade aan de maagcellen en de productie van zuur in de maag wordt verminderd.
- Controleert de bloedsuikerspiegel. Studies beweren dat polyfenolen zoals galluszuur, chlorogeenzuur en ferulinezuur de insulineproductie stimuleren, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt. Maar de consumptie ervan moet gematigd zijn, omdat het door fructose het tegenovergestelde effect kan veroorzaken.
- Ontstekingsremmende werking. Mangiferine, galluszuur en benzofenon hebben ontstekingsremmende eigenschappen, zeer nuttig bij ontstekingen van de darm of de ziekte van Crohn.
- Antioxiderende werking. Vitamine C en polyfenolische verbindingen zoals mangiferine, quercetine, kaempferol, galluszuur en cafeïnezuur hebben een antioxidante werking die vrije radicalen bestrijdt.
- Kankerbestrijdend. Polyfenolen, vooral mangiferine aanwezig in mango’s, hebben een antiproliferatieve werking, waardoor de vermenigvuldiging van kankercellen wordt verminderd.
- Beschermt tegen hart- en vaatziekten. De oplosbare vezels verminderen het slechte cholesterol en de triglyceriden. Het verbetert ook de werking van de slagaders.
- Het verbetert het immuunsysteem. Het is rijk aan vitamine A, B, C, E en K en foliumzuur die de productie van witte bloedcellen stimuleren, afweercellen die infecties voorkomen en bestrijden.
- Het verzorgt de gezondheid van de huid. Het bevat vitamine A en C, antioxidanten die vrije radicalen bestrijden die huidveroudering veroorzaken.
Een negatief punt is dat mango’s veel fructose bevatten , een soort suiker die veel voorkomt in fruit, en hoe rijper ze zijn, hoe hoger de concentratie. Daarom moet het in kleine porties worden gegeten.