Als het etenstijd is, zoeken we vaak naar iets lichts, snels en gezonds dat niet ten koste gaat van de rust of de spijsvertering. Lichte diners zijn de perfecte manier om de dag af te sluiten: eenvoudige gerechten, met verse ingrediënten en, het beste van alles, zonder afbreuk te doen aan de smaak. Groenten met wat eiwitten is vaak de beste combinatie om gezond te blijven eten zonder het plezier van lekker eten op te geven.
In deze context zijn witte asperges een ideale keuze: ze zijn perfect voor een licht en vullend diner. Het is zelfs een van de favoriete ingrediënten van ontwerpster Carolina Herrera. Bovendien zijn ze perfect te combineren met een heleboel opties: van ham of gepocheerde eieren tot sauzen of lichte crèmes. Door hun veelzijdigheid en smaak zijn ze de perfecte basis voor eenvoudige recepten, zoals chef-kok Dani García voorstelt.
De afgelopen jaren heeft de air fryer zich ontwikkeld tot een onmisbaar keukenapparaat, waarmee je in een handomdraai de meest uiteenlopende gerechten kunt bereiden. Zelfs chef-kok Dani García, eigenaar van restaurants als Leña, Lobito de Mar en Smoked Room, heeft besloten zich bij deze trend aan te sluiten en zijn eerste recept te presenteren dat in een air fryer is bereid. Het gekozen gerecht? Witte asperges met een vinaigrette van ham en een vleugje basilicum: eenvoudig, lekker en perfect voor een licht diner.
in airfryer: witte asperges met ham en basilicumvinaigrette
Knapperig, vol van smaak en heel gemakkelijk te maken: dit is het favoriete gerecht van chef-kok Dani García voor een diner in restaurantstijl. Naast een korte lijst met ingrediënten heb je alleen voor ongeveer 15 minuten en een airfryer nodig.
“Mijn favoriete gerecht, als ik een ongecompliceerd gerecht wil, zijn witte asperges met ham in de airfryer. Daarna voeg ik een basilicumolie toe die supermakkelijk te maken is”, legt de chef uit op zijn YouTube-kanaal. Let op de ingrediënten die nodig zijn om dit recept te bereiden: ze zijn basis en daarom heb je ze waarschijnlijk al in huis. Daarom is het een perfecte optie om op elk moment van te genieten.
Hoofdingrediënten:
- 6/8 dikke, geschilde witte asperges.
- 3 dunne plakjes ham.
- Een flinke bos verse basilicumblaadjes.
- 150 ml zonnebloem- en extra vierge olijfolie.
- Geraspte Parmezaanse kaas.
- Fijn zout en zwarte peper.
Hoe bereid je het eenvoudige recept van chef Dani García?
Chef Dani García bewijst opnieuw dat je niet ingewikkeld hoeft te doen om te genieten van een diner dat een Michelin-sterrenrestaurant waardig is. Dat is het geval met dit eenvoudige maar gezonde recept. Let op de stap-voor-stap instructies voor dit gerecht dat je redder in nood wordt op de dagen dat je geen zin hebt om te koken, maar wel wilt genieten van een smakelijke maaltijd.
- Leg de geschilde witte asperges in de airfryer en zorg ervoor dat ze op een rij liggen zonder elkaar te overlappen. Voeg een snufje fijn zout, een scheutje zwarte peper en een drupje extra vierge olijfolie toe. Zet de airfryer vervolgens 15 minuten op 200º met grillfunctie.
- Snijd ondertussen wat ham in kleine blokjes. Halverwege de asperges, na zeven en een halve minuut, leg je de ham in de airfryer, bovenop de asperges, tot de asperges knapperig zijn.
- Basilicumolie: om de bittere smaak te vermijden blancheert chef Dani García de basilicum in de magnetron. Doe een beetje water en de basilicumblaadjes in een kom en verwarm ze één minuut op 900 W. Als het klaar is, haal je de basilicum eruit, droog je het en voeg je het samen met zonnebloemolie en zout toe aan de blender.
- Als de asperges en ham klaar zijn, leg je ze op een bord. Besprenkel tot slot met de basilicumolie en voeg een beetje Parmezaanse kaas toe als finishing touch. Het resultaat is een knapperig, fris en onweerstaanbaar gerecht.