Leer hoe u dit romige, eenvoudige en koude dessert maakt dat mijn familie heeft veroverd en hier nooit mag ontbreken
Het maakt niet uit of het koud of warm is. Als het tijd is voor een zoete lekkernij, vraagt mijn zoon maar om één ding: sorvetão! Dit dessert, dat ik van een nichtje heb geleerd, is hier thuis favoriet geworden en heeft pudding en zelfs brigadeiro van de troon gestoten. Het is zo’n succes dat mijn zoon er al drie keer in dezelfde week om heeft gevraagd, en ik geef toe: ik maak hem graag blij, want het is niet alleen heerlijk, maar ook heel eenvoudig te bereiden.
Om sorvetão te maken heb ik geen duizend keukengerei of ingewikkelde technieken nodig, alleen een beetje geduld om het goed te laten bevriezen in de vriezer. Het resultaat is een frisse, romige en precies goed smakende zoetigheid, zonder te zoet of plakkerig te zijn. Iedereen is na de eerste lepel verkocht en het is moeilijk om niet nog een keer te nemen!
Het leukste van alles is om de reactie te zien wanneer ik het sorbetijs op tafel zet. Mijn zoon kijkt dan alsof hij een prijs heeft gewonnen en zegt altijd: “Mam, maak je dit nog een keer?”. En zo is dit recept in onze routine terechtgekomen als het officiële dessert van het gezin. Bekijk de volgende stap-voor-stap instructies om het ook thuis te proberen:
Recept voor sorbet
Ingrediënten
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 1 ½ blikje melk (ik gebruik het blikje gecondenseerde melk als maat)
- 3 eieren (met gescheiden eidooiers en eiwitten)
- 6 eetlepels suiker
- 1 blikje room (zonder wei)
- 8 eetlepels chocoladepoeder
- 8 eetlepels water
Bereiding
- Meng de gecondenseerde melk, de melk en de eidooiers in een pan. Roer goed door en zet op laag vuur, onder voortdurend roeren. Zodra het begint te koken, zet u het vuur uit. Laat afkoelen.
- Klop ondertussen de eiwitten stijf.
- Voeg beetje bij beetje de suiker toe aan de eiwitten en blijf kloppen.
- Voeg vervolgens de slagroom zonder wei toe aan het eiwit. Meng voorzichtig, alleen om het te incorporeren.
- Voeg dit mengsel van eiwit toe aan de crème in de pan (deze mag niet warm zijn) en roer voorzichtig. Zet apart.
- Breng de chocoladepoeder gemengd met het water aan de kook. Laat het snel koken. Zet vervolgens het vuur uit en laat het afkoelen.
- Doe eerst de gekookte chocolade en daarna de room in een ronde puddingvorm.
- Zet de vorm ten slotte een nacht in de vriezer om op te stijven.
- Om de vorm te ontvormen, verwarm je de vorm even op het vuur (alleen om het ijs uit de vorm te laten loskomen). Keer de vorm om op een schaal en serveer!
Tips van een moeder die fouten heeft gemaakt en daarvan heeft geleerd
Naast het recept heb ik ook een aantal belangrijke trucs geleerd om het ijs precies goed te maken. De eerste en belangrijkste is dat je de nog warme room nooit met het eiwit mag mengen, anders gaat het mis. Het is essentieel om het volledig te laten afkoelen voordat je de twee delen mengt.
Bovendien mag je het eiwit niet te lang met de suiker kloppen, anders wordt het een dikke meringue en verliest het zijn luchtigheid. En nog iets: de chocoladesaus hoeft niet te dik te zijn, alleen genoeg om een contrast te vormen met het witte gedeelte. Soms varieer ik het recept door chocoladeschilfers aan de room toe te voegen of een deel van de cacaopoeder te vervangen door chocolademelk, en dat lukt altijd. Ga voor het ijs, dat zal ook een succes zijn!