Ahornsiroop en honing zijn niet alleen natuurlijke zoetstoffen, maar kunnen ook gezondheidsvoordelen bieden.
Belangrijkste conclusies
- Ahornsiroop en honing zijn natuurlijke zoetstoffen die kunnen worden gebruikt ter vervanging van geraffineerde suiker.
- Ahornsiroop kan de spijsvertering bevorderen, terwijl honing kan helpen bij het genezen van wonden.
- Beide verhogen de bloedsuikerspiegel iets minder snel dan geraffineerde suiker en kunnen helpen bij de behandeling van diabetes.
Ahornsiroop en honing zijn twee natuurlijke zoetstoffen met verschillende smaken en voedingsprofielen. Hoewel beide heilzame voedingsstoffen bevatten, bevat ahornsiroop meer mineralen, terwijl honing meer vitamines bevat.
Hoe verhouden ahornsiroop en honing zich qua voedingswaarde tot elkaar?
De belangrijkste macronutriënt in zowel ahornsuiker als honing is koolhydraten. Geen van beide natuurlijke zoetstoffen bevat significante hoeveelheden eiwitten of vetten. Voedingscomponenten zijn onder andere:
- Honing bevat iets meer calorieën en koolhydraten dan ahornsiroop.
- Ahornsiroop bevat meer natrium.
- Ahornsiroop is een betere bron van mineralen, met name calcium, kalium en magnesium.
- Honing bevat meer in water oplosbare vitamines, zoals C, B6 en foliumzuur (vitamine B9).
- Beide zoetstoffen bevatten andere essentiële stoffen, waaronder aminozuren en antioxidanten zoals flavonoïden en fenolzuren.34
Veganistisch dieet
In een veganistisch dieet wordt honing uitgesloten omdat het door dieren wordt geproduceerd, terwijl ahornsiroop afkomstig is van een plant en wel is toegestaan.
Hoe verhouden hun gezondheidsvoordelen zich tot elkaar?
Gezondheidsvoordelen van ahornsiroop zijn onder andere:
- Levert mineralen: Ahornsiroop bevat mineralen die nodig zijn voor de gezondheid van botten, spieren, hart en hersenen.
- Levert antioxidanten: Antioxidanten in ahornsiroop helpen schade aan cellen en weefsels door een overvloed aan onstabiele moleculen (vrije radicalen) in het lichaam te verminderen.4
- Ahornsiroop kan de spijsvertering bevorderen: In een onderzoek met muizen verbeterde ahornsiroop het darmmicrobioom (de gemeenschap van micro-organismen in het spijsverteringskanaal) en werkte het op dezelfde manier als prebiotica, die de goede bacteriën in je darmen helpen groeien. Het vervangen van sucrose (tafelsuiker) door ahornsiroop verbeterde in dit onderzoek de metabole gezondheid.5
- Ahornsiroop heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat verbindingen, zoals fenolverbindingen, waarvan bekend is dat ze ontstekingsremmend werken. Sommige onderzoeken suggereren dat ahornsiroop zelfs kan helpen om ontstekingen in de hersenen te verminderen,4 maar er is meer onderzoek nodig.
- Ahornsiroop kan helpen om de bloedsuikerspiegel te verlagen: Ahornsiroop verhoogt de bloedsuikerspiegel niet zo snel en niet zo sterk als tafelsuiker.4 De verbetering van de bloedsuikerspiegel kan te danken zijn aan de invloed van ahornsiroop op het darmmicrobioom.6
Gezondheidsvoordelen van honing zijn onder andere:
- Honing heeft antimicrobiële eigenschappen: Honing doodt bepaalde bacteriestammen en andere micro-organismen, mogelijk vanwege de zuurgraad, het hoge suikergehalte en de antioxidanten. Het plaatselijk gebruik van honing kan helpen om wonden vrij van infecties te houden en de genezing te bevorderen. Honing kan ook helpen om antibiotica efficiënter te laten werken, maar er is meer onderzoek nodig.7
- Kan helpen bij hoest: Honing is een natuurlijk middel tegen hoest. Een systematische review van studies toonde aan dat het de frequentie en ernst van hoesten kan verminderen.8 Bij kinderen was honing effectiever dan geen behandeling, een placebo en hoestmedicijnen.9
- Honing kan helpen bij de behandeling van diabetes: Voor mensen met diabetes kan de fructose in honing beter zijn dan de sucrose in tafelsuiker. Honing verhoogt de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes langzamer en gelijkmatiger dan tafelsuiker.10
Kinderen jonger dan 1 jaar mogen echter geen honing eten vanwege het risico op botulisme bij zuigelingen.
Wat is hun invloed op de bloedsuikerspiegel?
De glycemische index is een maatstaf voor de mate waarin een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt. Zowel ahornsiroop als honing hebben een iets lagere glycemische index dan geraffineerde tafelsuiker:
- Geraffineerde witte suiker: 65
- Ahornsiroop: 544
- Honing: 5810
Ahornsiroop onderzoek naar de effecten op de bloedsuikerspiegel omvat:
- In één onderzoek zagen volwassenen die acht weken lang suiker door ahornsiroop vervingen, een aanzienlijke verbetering van hun bloedsuikerspiegel.6
- Er is aanvullend onderzoek naar dit onderwerp gedaan bij dieren, waarbij uit één onderzoek bleek dat ahornsiroop de insulineresistentie bij zwaarlijvige muizen verbeterde.5
Onderzoek naar de effecten van honing op de bloedsuikerspiegel omvat:10
- Studies hebben aangetoond dat honing de bloedsuikerspiegel verlaagde bij dieren met en zonder diabetes. In kleine onderzoeken bij mensen had honing vergelijkbare effecten als geraffineerde suiker.
- Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van honing in plaats van suiker kan helpen bij het verbeteren van andere risicofactoren voor diabetes, waaronder het risico op hart- en vaatziekten.11
- Er is meer onderzoek bij mensen nodig om beter te begrijpen hoe ahornsiroop en honing de bloedsuikerspiegel beïnvloeden.
Hoe u ze kunt gebruiken bij het koken en bakken
Ahornsiroop en honing hebben verschillende smaken (karamelachtig versus bloemig), maar kunnen op dezelfde manier worden gebruikt bij het koken en bakken:
- Koken: Ahornsiroop en honing kunnen unieke smaken toevoegen aan hartige recepten. U kunt overwegen om ze te gebruiken voor het maken van glazuren of rubs voor vlees of groenten. Ahornsiroop en honing kunnen ook worden gebruikt voor het maken van saladedressings, barbecuesauzen of andere sauzen.
- Bakken: Het gebruik van ahornsiroop of honing kan zelfgebakken producten vocht en een unieke smaak geven. Aangezien ahornsiroop en honing vloeibaar zijn in plaats van gekorreld, heb je ongeveer 25% tot 35% minder nodig wanneer je ze gebruikt als vervanging voor suiker.
- In dranken: Een andere manier om deze natuurlijke zoetstoffen te gebruiken, is door ze toe te voegen aan dranken zoals koffie, thee of smoothies. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan havermout, pannenkoeken, yoghurt of andere ontbijtproducten.
- Bewaaradvies: Honing kan na opening op een koele, droge plaats (zoals een kast of voorraadkast) worden bewaard, maar ahornsiroop moet mogelijk in de koelkast worden bewaard. In de bewaarinstructies wordt vaak aanbevolen om ahornsiroop na opening in de koelkast te bewaren om de kwaliteit te behouden.
Waar u op moet letten bij het kopen van honing en ahornsiroop
Ahornsiroop:12
- Pure ahornsiroop wordt aanbevolen omdat deze geen toegevoegde ingrediënten bevat, zoals suikers of chemicaliën.
- Zoek naar ahornsiroop met een zegel dat aangeeft dat deze door het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is geclassificeerd als klasse A, wat betekent dat deze van goede kwaliteit is en een goede kleur, smaak en geur heeft.13
- Gouden, amberkleurige, donkere en zeer donkere soorten ahornsuiker verschillen in kleur en smaak.
Honing:
- Ruwe honing bevat meer voedingsstoffen omdat het minimaal is bewerkt. Ruwe honing is echter niet gepasteuriseerd en kan voor sommige mensen onveilig zijn.14
- Bewerkte honing is gepasteuriseerd en is vaak langer houdbaar dan ruwe honing, maar tijdens de bewerking kunnen voedingsstoffen verloren gaan.15
- Soorten honing zijn onder andere klaverhoning, wilde bloemenhoning en Manuka-honing.
Hoe zit het met andere natuurlijke zoetstoffen?
Natuurlijke zoetstoffen uit planten kunnen vitamines en mineralen bevatten die vaak ontbreken in geraffineerde suiker. Volgens een onderzoek helpen natuurlijke suikers zoals dadelpalm, jaggery en suikerbiet de darmgezondheid te behouden, wat essentieel is voor de algehele gezondheid.16
Enkele natuurlijke suikers en zoetstoffen zijn:17
- Agave
- Kokosnootsuiker
- Dadel suiker
- Melasse
- Monniksfruit
- Stevia
- Xylitol