Accordeon-aardappelen in de heteluchtfriteuse zijn een superlekker bijgerecht, een soort hasselback-aardappelen die je in de heteluchtfriteuse kunt bereiden. Voor wie ze niet kent: hasselback-aardappelen zijn een Zweeds bijgerecht waarbij hele aardappelen in dunne plakjes worden gesneden, waarbij het onderste deel heel blijft. De aardappelen worden vervolgens op smaak gebracht met gesmolten boter, gehakte verse kruiden, geraspte kaas en paneermeel. Voor het recept van vandaag heb ik gekozen voor een eenvoudigere variant: ik heb de aardappelen in accordeonvorm gesneden, op smaak gebracht met olie, zout en gehakte rozemarijn en in de friteuse gebakken… Ik leg u uit hoe.
Ik verzeker u dat de aardappelen op deze manier bereid echt heerlijk zijn en er ook nog eens mooi uitzien op tafel! Hier volgt de bereidingswijze, de bereidingstijd en de bereidingswijze.
Ingrediënten
- 3 grote aardappelen
- zout en peper
- olijfolie of boter
- rozemarijn (tijm, marjolein…)
Bereiding
Kies middelgrote aardappelen van gelijke grootte, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
Was de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in dunne plakjes, waarbij u de onderkant intact laat. Als u wilt, kunt u 2 stokjes onder de aardappelen plaatsen om te voorkomen dat u te diep snijdt.
Bestrooi de aardappelen met zout, peper en gehakte rozemarijn en leg ze vervolgens in een ovenschaal met de ongesneden kant naar boven. Voeg een scheutje olijfolie (of gesmolten boter) toe en bak ze.
OPMERKING: de heteluchtfriteuse bakt meer aan de buitenkant dan aan de binnenkant, dus ik heb ervoor gekozen om de aardappelen eerst aan de onderkant en daarna aan de bovenkant te bakken.
Bak ze 15 minuten op 180 °C, draai de aardappelen dan om, voeg nog een scheutje olie toe en bak ze nog ongeveer 35 minuten. De baktijd kan variëren, afhankelijk van de grootte van de aardappelen.
Laat de aardappelen, als ze gaar zijn, een paar minuten afkoelen en serveer ze dan.