De Italiaanse keuken is een van de populairste en meest gewaardeerde ter wereld, en pizza is een echt icoon ervan. Hoewel pizza meestal met tomatensaus wordt geserveerd, verschijnt er in restaurants steeds vaker een andere versie die het proberen waard is.
Toen ik voor het eerst pizza bianca op mijn bord zag, trok ik verbaasd mijn wenkbrauwen op. Het bleek geen fout van de kok te zijn, maar mijn eigen onoplettendheid, want op het menu stond duidelijk aangegeven dat het om een pizza met witte bodem ging. Enigszins teleurgesteld begon ik te eten, maar mijn negatieve houding verdween al snel. De pizza bianca smaakte me veel beter dan ik had verwacht en sindsdien, als ik zin heb in pizza, kies ik regelmatig voor deze variant zonder tomaten.
Pizza bianca
Klassieke pizza wordt geserveerd met tomatensaus, maar in pizza bianca vervangen we die door een witte saus, meestal op basis van room. Dit is een uitstekende keuze voor mensen die niet van de zuurheid van tomaten houden of eens iets anders willen proberen.
Pizza bianca wordt belegd met andere ingrediënten dan traditionele pizza’s – deze zijn meestal delicater en romiger, om de smaak van de witte saus te benadrukken. Meestal worden kazen zoals mozzarella, gorgonzola, ricotta of parmezaan gebruikt, evenals verse kruiden, zoals rozemarijn of tijm. Populaire toevoegingen zijn ook rucola, peer, walnoten en milde vleeswaren, die uitstekend passen bij de fluweelzachte, witte basis.
Recept voor pizza bianca
Ingrediënten voor het deeg:
- 500 g tarwebloem type 00,
- 300 ml warm water,
- 7 g droge gist,
- 10 g zout,
- 2 eetlepels olijfolie,
- een snufje suiker.
Ingrediënten voor de saus:
- 200 ml room 30%,
- 150 g mascarpone,
- 2 teentjes knoflook,
- 2 eetlepels olijfolie,
- 1 theelepel oregano,
- 1 theelepel basilicum,
- een snufje zout,
- een snufje witte peper.
Ingrediënten voor de toppings:
- 150 g mozzarella,
- 80 g blauwe kaas,
- 50 g walnoten,
- 1 peer,
- een handvol rucola.
Bereiding:
- Los de gist op in warm water met een snufje suiker en laat 10 minuten staan tot het schuimt.
- Meng de bloem met het zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden en giet het gistmengsel en de olijfolie erin.
- Kneed het deeg ongeveer 15 minuten met de hand tot het glad en elastisch is.
- Doe het in een met olijfolie ingevette kom, dek af met een doek en laat 1,5 uur rijzen.
- Pel de knoflook, hak deze fijn en bak deze kort in olijfolie, zorg ervoor dat deze niet verbrandt.
- Meng de mascarpone met de room, voeg de gebakken knoflook, oregano, basilicum, zout en witte peper toe, meng alles goed door elkaar en laat afkoelen.
- Verdeel het gerezen deeg in twee gelijke delen – van elk deel maak je één pizza.
- Bestrooi het aanrecht met bloem, vorm een bal van één deel van het deeg en rol deze uit tot een plak van ongeveer 4 mm dik.
- Was de peer, droog hem af en snijd hem in dunne plakjes.
- Rasp de mozzarella (als deze hard is) of scheur hem in stukjes en verkruimel de blauwe kaas.
- Hak de walnoten fijn.
- Smeer de bereide saus op het deeg en verdeel vervolgens de mozzarella, blauwe kaas, plakjes peer en gehakte walnoten gelijkmatig over het deeg.
- Bak de pizza 8-10 minuten in een voorverwarmde oven op 270 graden Celsius op een steen, tot de randen bruin zijn en de kaas gesmolten is.
- In de tussentijd kun je de tweede pizza bereiden – zo bespaar je tijd en kun je deze direct in de oven plaatsen nadat je de eerste pizza eruit hebt gehaald.
- Leg na het bakken van elke pizza een handvol rucola op de pizza en besprenkel het geheel met olijfolie.
- Serveer direct.