Manieren om je immuunsysteem te versterken voor de winter zijn nu goud waard, omdat iedereen zich tegen infecties wil beschermen. Een gerecht dat als een van de gezondste ter wereld wordt beschouwd, kan hier zeker bij helpen. Het zit vol vitamines en heilzame melkzuurbacteriën die zorgen voor een sterk immuunsysteem en een gezonde darmflora. Ontdek het recept voor deze Koreaanse delicatesse en maak een voorraad voor de winter.
Het is al lang bekend dat alle soorten zuurkool een schat aan gezondheid in zich hebben. In Polen zijn natuurlijk zuurkool en augurken het populairst, maar deze keer is het de moeite waard om iets heel nieuws te proberen. In Korea wordt het bij bijna elke maaltijd geserveerd en het verovert ook de keukens van andere landen, niet alleen door zijn aromatische en licht pittige smaak, maar ook door zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen. Deze zijn vooral nuttig in de herfst en winter, dus zet dit jaar kimchi op het menu in uw keuken.
Koreaanse gefermenteerde kool. Wat is kimchi?
Kimchi, de nationale delicatesse van de Koreaanse keuken, is de populairste gefermenteerde groente, meestal gemaakt van Chinese kool, maar niet alleen. Voor de productie ervan worden ook scherpe kruiden, knoflook, gember, lente-uitjes, radijs, wortelen en witte raap gebruikt. Er zijn zoveel manieren om kimchi te bereiden dat elke huisvrouw ongetwijfeld haar eigen beproefde recept heeft, dat verschilt in bereidingswijze of smaakvoorkeuren.
Het valt echter niet te ontkennen dat kimchi een echt superfood is, dat steeds vaker een onmisbaar ingrediënt wordt in keukens over de hele wereld. Het valt namelijk niet alleen in de smaak vanwege zijn smaak, maar vooral vanwege zijn heilzame samenstelling en eigenschappen.
In de Koreaanse keuken is kimchi een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse dieet, zonder welke maaltijden moeilijk voorstelbaar zijn. Dat is niet verwonderlijk, want Koreaanse zuurkool, en om precies te zijn ook andere gefermenteerde groenten in combinatie met kruiden, verrukken met hun smaak en zorgen op vele vlakken voor een goede gezondheid.
Eigenschappen van kimchi — waardevolle ondersteuning voor het immuunsysteem en een betere spijsvertering
Kimchi is een superfood met veel waardevolle eigenschappen, die vooral in de herfst en winter worden gewaardeerd. Zoals elk goed zuurkoolproduct, kimchi verzorgt en versterkt het immuunsysteem. Dankzij het gehalte aan probiotica ondersteunt het de darmflora, die een cruciale rol speelt bij het opbouwen van de immuniteit, en helpt het bij de spijsvertering en reguleert het de darmperistaltiek. In combinatie met de vitamine C in kimchi is dit gefermenteerde product voor het lichaam als een beschermend schild tegen infecties.
Bovendien is het een uitstekend middel tegen ontstekingen. Het heeft een antioxiderende werking en bestrijdt vrije radicalen. Bètacaroteen is een van de krachtigste antioxidanten en zorgt voor het lichaam door zijn ontstekingsremmende en antioxiderende werking, wat onder andere waardevol is in periodes van verhoogde ziektegevallen.
Maar dat is nog niet alles wat betreft de voordelen van kimchi. Het is ook een ware schat aan vitamines en mineralen, die de stofwisseling verbeteren, zorgen voor een goede werking van het zenuwstelsel en de hersenen, en de gezondheid van haar, huid en nagels ondersteunen. Interessant is dat kimchi ook het cholesterolgehalte verlaagt en dus ook zorgt voor een gezond hart- en vaatstelsel.
Hoe maak je zelf kimchi? Dit recept verovert de Poolse keukens
De heilzame eigenschappen van kimchi tonen onomstotelijk het gezondheidspotentieel van deze Koreaanse zuurkool aan. De herfst is dus het ideale moment om het voor uw gezin te bereiden. In potten bewaard, dient het de hele winter als waardevolle ondersteuning voor het lichaam in een periode van verhoogde infecties en ziekte. Kimchi zou in uw voorraadkast moeten staan, vooral omdat het bereiden ervan heel eenvoudig is.
Benodigde ingrediënten:
- Pekingkool
- 3 wortelen
- 1 prei
- 2 gesneden uien
- Gember
- 2-3 kopjes chili gochugaru
- 2 eetlepels rijstmeel
- 1 kopje sojasaus
- 1 kopje zout
- ½ kopje suiker
Bereidingswijze:
Begin met het voorbereiden van de kool door de witte kern te verwijderen en de kool dwars door te snijden. Doe de kool in een grote kom, laat uitlekken en bestrooi met zout. Laat de kool ongeveer 1,5 uur staan en draai hem af en toe om. Verwijder ten slotte het overtollige zout door de kool onder stromend water af te spoelen.
Snijd vervolgens de wortel in reepjes, de prei in plakjes en pureer de knoflook, gember en ui tot een homogene massa. Maak in een aparte kom een mengsel van bloem en water in een verhouding van 2 eetlepels bloem op een glas water. Verwarm het ontstane papje voor kimchi enkele minuten al roerend. Voeg suiker toe, roer het geheel door en laat het afkoelen.
Ga verder met het bereiden van de kimchi-pasta. Voeg hiervoor chili toe aan de afgekoelde pap en meng goed. Voeg de voorbereide groenten en sojasaus toe. Meng de pasta met de Chinese kool. Draag hierbij handschoenen.
Doe de kimchi in glazen potten, maar vul ze niet helemaal, omdat er een fermentatieproces plaatsvindt. Laat ze twee dagen op kamertemperatuur staan en zet ze daarna in de koelkast of op een koele plaats. Na ongeveer twee weken is de kimchi klaar om te eten als snack of als bijgerecht bij tal van gerechten. De smaak en samenstelling van kimchi kunnen worden aangepast, zodat je er nooit genoeg van krijgt en iedereen zijn favoriete variant kan vinden.