Slechts één blikje light frisdrank per dag kan het risico op het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting met maar liefst 60 procent verhogen. Regelmatig drinken van gezoete frisdranken verhoogt dit risico met 50 procent, zo blijkt uit het nieuwste, nog niet gepubliceerde onderzoek. De resultaten werden gepresenteerd tijdens de United European Gastroenterology Week in Berlijn.
Niet-alcoholische leververvetting is een plaag van onze tijd
Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD), ook bekend als metabole leververvetting (MASLD), is een aandoening waarbij zich vet ophoopt in de lever van mensen die geen of weinig alcohol drinken. De schade aan het orgaan kan lijken op die bij mensen die alcohol misbruiken en kan leiden tot cirrose en leverkanker.
Volgens schattingen is het aantal gevallen van NAFLD in de Verenigde Staten de afgelopen 30 jaar met de helft toegenomen — momenteel lijdt ongeveer 38 procent van de bevolking aan deze aandoening. Volgens mp.pl bedraagt de jaarlijkse incidentie van NAFLD in westerse landen 28/1000 volwassenen. De aandoening wordt het vaakst vastgesteld bij mensen boven de veertig en vijftig jaar.
Bovendien wordt niet-alcoholische leververvetting gediagnosticeerd bij 50% van de mensen met obesitas en bij meer dan 95% van de mensen met zwaarlijvigheid die bariatrisch worden behandeld. Het risico op het ontwikkelen van deze leveraandoening is ook hoog bij mensen met diabetes type 2, patiënten met hyperlipidemie en hypertensie. Dit betekent echter niet dat gezonde mensen met een normaal lichaamsgewicht helemaal geen risico lopen. NAFLD wordt bij ongeveer 7% van de mensen met een normaal lichaamsgewicht vastgesteld.
Lightdranken en niet-alcoholische leververvetting
De resultaten van het onderzoek wijzen erop dat dranken met een laag suikergehalte of zonder suiker (LNSSB) even schadelijk kunnen zijn voor de lever als hun gezoete tegenhangers. Zoals Lihe Liu, promovendus aan het First Affiliated Hospital of Soochow University in Suzhou, benadrukt, werden lightdranken in verband gebracht met een hoger risico op MASLD, zelfs bij matige consumptie, zoals één blikje per dag. Liu wijst erop dat tot nu toe met suiker gezoete dranken onder vuur lagen, terwijl hun lightversies als een gezondere keuze werden beschouwd.
Uit het onderzoek bleek ook dat mensen die light frisdranken drinken een groter risico lopen om te overlijden aan leverziekten. De resultaten werden gepresenteerd in een samenvatting van één pagina, voorafgaand aan de beoordeling en publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.
Aan het onderzoek namen bijna 124.000 mensen uit het Verenigd Koninkrijk deel die niet eerder waren gediagnosticeerd met leverziekte. De deelnemers vulden op verschillende momenten tijdens de observatieperiode van tien jaar 24-uurs voedingsvragenlijsten in. Uit de analyse bleek dat het vervangen van gezoete dranken door water het risico op het ontwikkelen van leverziekte met bijna 13 procent verlaagt, en in het geval van lightdranken met meer dan 15 procent. Belangrijk is dat het vervangen van gezoete dranken door lightdranken of omgekeerd geen gezondheidsvoordelen opleverde.
Sajid Jalil, universitair hoofddocent gastro-enterologie en hepatologie aan de Stanford University School of Medicine, benadrukte dat het onderzoek direct bewijs levert voor de invloed van voedingsgewoonten op de ontwikkeling van MASLD. Hij wees erop dat eerdere analyses suggereerden dat lightdranken door water konden worden vervangen, maar dat de nieuwe resultaten dit tegenspreken. Jalil merkte op dat zowel gewone als light frisdranken kunnen leiden tot leverschade, terwijl de keuze voor water of ongezoete dranken de lever kan beschermen.
Werkingsmechanismen van koolzuurhoudende dranken op de lever
Het hoge suikergehalte in gezoete dranken veroorzaakt een sterke stijging van het glucose- en insulinegehalte in het bloed, wat gewichtstoename en vetophoping in de lever bevordert. Dieetdranken kunnen, ondanks hun lage caloriegehalte, ook een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de lever. Volgens Liu kunnen ze de darmflora verstoren, het gevoel van verzadiging beïnvloeden, de voorkeur voor zoete producten vergroten en zelfs de insulineafscheiding stimuleren.
Water daarentegen hydrateert het lichaam zonder het metabolisme te beïnvloeden, bevordert het verzadigingsgevoel en de algemene stofwisseling. Daarom is de risicoreductie vergelijkbaar, ongeacht welke gezoete drank door water wordt vervangen, benadrukken de auteurs van het onderzoek.
Deskundigen wijzen erop dat MASLD een wereldwijde gezondheidsuitdaging aan het worden is. De resultaten van recent onderzoek ondermijnen de algemene overtuiging dat lightdranken onschadelijk zijn en wijzen op de noodzaak om hun plaats in de dagelijkse voeding te heroverwegen.