Volgens Fileva staan filterkoffiedranken met drie in één bovenaan de lijst van minst populaire koffiedranken. Hij merkte op dat ze veel suiker, gehydrogeneerde plantaardige vetten en synthetische verbindingen bevatten, die allergieën en maag- en darmproblemen kunnen veroorzaken.
De arts beschouwde latte, macchiato, mokka en andere koffiedranken met room en siroop als iets minder schadelijk. Volgens hem schuilt het gevaar ervan in het hoge gehalte aan verzadigde vetten, suikers en calorieën. Als we hier bij het samenstellen van ons dieet geen rekening mee houden, kan regelmatige consumptie van dergelijke koffiedranken leiden tot stofwisselingsstoornissen, leververvetting en zelfs een hoog cholesterolgehalte.
Volgens de deskundige staat Frappuccino onderaan de lijst. Het wordt gemaakt met veel suiker, kunstmatige aroma’s en verdikkingsmiddelen.
Fileva merkte ook op dat instantkoffie van lage kwaliteit geen enkel gunstig effect kan hebben. Bovendien kan het gebruik van chemische oplosmiddelen in dergelijke producten leiden tot een verhoging van het gehalte aan acrylamide, een kankerverwekkende stof.