In drie maanden tijd breekt het de vetten in de lever af.
Vermoeidheid, trage spijsvertering, doffe teint… wanneer de lever overbelast raakt, voelt het hele lichaam dat. De lever speelt een centrale rol bij de afvoer van afvalstoffen en de vertering van vetten. Door de lever in de herfst, wanneer het lichaam vertraagt, te ondersteunen, helpt u uw energie en evenwicht te behouden. Bepaalde herfstgroenten zijn niet alleen lekker en hartverwarmend, maar kunnen ook helpen om de gezondheid van de lever te ondersteunen. Een van deze groenten, die heerlijk is in soep of gewoon gebakken in de pan, lijkt zeer effectief te zijn voor de ontgifting van dit orgaan.
Om dit leverbeschermende effect aan te tonen, hebben onderzoekers van de Universiteit voor Medische Wetenschappen in Teheran (Iran) Syrische goudhamsters bestudeerd, omdat hun vetmetabolisme sterk lijkt op dat van mensen. De hamsters werden willekeurig in drie groepen verdeeld: groep 1 kreeg een gezond, standaard dieet, groep 2 kreeg gedurende 14 weken een zeer vet- en cholesterolrijk dieet om de ziekte “leververvetting” (hepatische steatose of MASH) te ontwikkelen, en groep 3 kreeg precies hetzelfde vet- en cholesterolrijke dieet als groep 2, maar met een dagelijkse portie van de ‘wondergroente’. Na 3,5 maand toonde het onderzoek aan dat de groep die de groente had gegeten minder vet en ontstekingen in de lever had, wat niet het geval was bij de andere groepen.
Deze groente is van nature rijk aan zwavelverbindingen, flavonoïden (met name kaempferol), die krachtige antioxidanten zijn, en vezels, drie belangrijke elementen voor een gezonde lever en een betere spijsvertering. Om optimaal van de voordelen te profiteren, raden experts aan om regelmatig prei in uw voeding op te nemen. U leest het goed: prei is goed voor uw lever. Een dagelijkse portie van 100 gram (het equivalent van een halve verse prei) is een gezonde hoeveelheid die gemakkelijk te halen is. Voor gevoelige darmen is het beter om het witte deel van de prei te eten, omdat de vezels daarvan gemakkelijker verteerbaar zijn dan die van het groene deel.
Prei bestaat voor bijna 90% uit water en draagt bij aan de hydratatie, wat cruciaal is voor een goede darmwerking. Hij heeft dus ook een diuretisch effect: zijn uitstekende kalium/natriumverhouding bevordert de nierfunctie en helpt bij het ontgiften en draineren van het lichaam. Het is nu het hoogseizoen voor soepen, dus het ideale moment om de traditionele “prei-aardappelsoep” te maken, goed voor de lever en lekker warm!