Gedroogde paddenstoelen zijn een echte delicatesse in de herfst. Dankzij hun intense aroma en diepe smaak krijgen traditionele gerechten een uniek karakter. Het is moeilijk om je bijvoorbeeld kerstbarsjtsj, bigos of pierogi zonder champignons voor te stellen. Helaas kunnen pakjes gedroogde champignons in de winkel erg duur zijn. Daarom is het de moeite waard om je eigen voorraad aan te leggen! Ontdek hoe je champignons in een mum van tijd kunt drogen.
Drogen in de magnetron – zo droog je paddenstoelen in een handomdraai!
Om paddenstoelen op traditionele wijze te drogen, worden ze op zeven gelegd, aan draden geregen of in de oven gedroogd. Elke methode is effectief, maar vereist veel tijd en geduld. Ondertussen kan een magnetron echte wonderen verrichten. In minder dan twee uur zijn de paddenstoelen klaar om te worden bewaard.
- Verwijder zorgvuldig naalden, aarde en zand van de paddenstoelen. U kunt dit doen met een droge borstel of een zachte doek.
- Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes van ongeveer 0,5 cm dik – hoe dunner, hoe sneller ze drogen.
- Leg de paddenstoelen gelijkmatig op een plat bord – de stukjes mogen elkaar niet overlappen.
- Zet het bord in de magnetron en stel het vermogen in op 100 W.
- Zet het apparaat 20 minuten aan. Open na elke cyclus de deur zodat de stoom kan ontsnappen. Draai de paddenstoelen elke keer om.
- Herhaal dit vijf keer totdat je de gewenste knapperigheid en droogheid hebt bereikt.
Doe de zo bereide paddenstoelen meteen in een pot en sluit deze goed af.
Hoe bewaar je gedroogde paddenstoelen?
Doe de paddenstoelen in goed afsluitbare glazen potten of blikken. Bewaar ze op een donkere en droge plaats, zo ver mogelijk uit de buurt van vocht. Zo behouden ze hun waardevolle eigenschappen zelfs gedurende enkele maanden. Wilt u de geur van de paddenstoelen nog versterken? U kunt een paar rijstkorrels in de pot doen om eventueel vocht op te nemen.
Waarom is het de moeite waard om paddenstoelen thuis te drogen? Omdat het een geweldige manier is om geld te besparen en om de kwaliteit van de paddenstoelen te garanderen. U weet namelijk precies waar uw paddenstoelen vandaan komen en hoe ze zijn bereid. Pakketten met gedroogde paddenstoelen liggen vaak maandenlang in de schappen van de winkel, waardoor ze een deel van hun aroma verliezen. Zelf gedroogde paddenstoelen behouden hun volle smaak en hebben een veel sterkere geur.