Tsjechische rode koolsalade smaakt het lekkerst warm als bijgerecht bij gebakken vlees, bijvoorbeeld varkensvlees, gans of eend. Je hoeft het niet te verdikken met bloem, want de consistentie is perfect. En de smaak? Uitstekend. De delicate zoetheid van gekarameliseerde suiker gaat perfect samen met de diepe, lichtzure smaak.
De unieke smaak van deze salade ontstaat door de combinatie van gekarameliseerde suiker met het lichtzure aroma van kool en azijn. De bereiding ervan kost wat tijd, maar het is een elegante en heerlijke bijgerecht voor de zondagse lunch.
Tsjechische rode kool salade – ingrediëntenlijst
- 1 rode kool,
- 3 middelgrote uien,
- 100 g suiker,
- 100 ml azijn,
- 1 theelepel zout,
- een halve theelepel komijn,
- 2 eetlepels reuzel (kan ook koolzaadolie zijn).
Tsjechische rode kool salade – recept
Snijd de kool doormidden, verwijder de kern en de buitenste bladeren. Snijd de kool fijn met een mes of rasp hem.
Schil de uien en snijd ze in kleine blokjes. Verhit het reuzel (of de olie) in een grote pan en fruit de uien tot ze lichtbruin zijn.
Schuif de ui opzij in de pan. Strooi de suiker in de vrije ruimte en laat deze smelten en licht karamelliseren (tot hij een goudbruine kleur krijgt).
Voeg de gesneden kool toe en roer alles krachtig door, ook al vormt de suiker klontjes – deze lossen tijdens het stoven op.
Voeg zout, komijn en azijn toe. Roer alles goed door elkaar. Zet het vuur lager, dek de pan af en stoof de kool ongeveer 45 minuten, af en toe roeren.
Haal het deksel van de pan, zet het vuur op middelhoog en laat het vocht verdampen. Roer tot de kool lichtjes begint te kleven en iets dikker wordt.