Dit is mijn favoriete groene pesto, niet alleen vanwege de smaak, maar vooral vanwege de gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Boerenkool is een van mijn favoriete groenten – en pesto van boerenkool is mijn geheim voor een betere gezondheid. Als ik regelmatig boerenkool eet, zie ik mijn bloedtestresultaten verbeteren. Deze karakteristieke bladeren zijn ook een uitstekende toevoeging aan veel gerechten – je kunt ze rauw eten in salades, stoven, bakken in de vorm van chips, toevoegen aan smoothies of soepen. Hierdoor is het gemakkelijk om boerenkool in je dagelijkse menu op te nemen. Mijn favoriete manier om deze groente te bereiden is een eenvoudige boerenkoolpesto.
Hoe maak je pesto van boerenkool?
Pesto van boerenkool wordt op dezelfde manier gemaakt als elke andere pesto. Ik maak het graag zonder kaas en noten: dan heb ik een heerlijke pasta die ik zelfs aan soepen toevoeg. Als je van traditionele pesto met parmezaanse kaas en noten houdt, voeg deze dan toe tijdens het blenden. Pesto van boerenkool kan worden gesmeerd op sandwiches, toastjes, toegevoegd aan pasta, sauzen (ook saladesauzen) of soepen.
Recept:Pesto van boerenkool
Ingrediënten
- 10 blaadjes boerenkool
- 2 teentjes knoflook
- 100 ml olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- zout, peper
optioneel:
- 30 g geraspte parmezaanse kaas
- 40 g walnoten
Bereiding
- Koolzaad voorbereidenVerwijder de harde takjes van de koolzaad en doe de blaadjes in de blender.
- Pesto makenVoeg de rest van de ingrediënten toe aan de boerenkool (als u pesto met Parmezaanse kaas en walnoten maakt, voeg deze dan ook toe) en mix. Als de pesto te dik is, voeg dan meer olijfolie toe.
Doe de pesto in een potje en bewaar in de koelkast. U kunt nog wat olijfolie over de pesto gieten.
Wat zijn de eigenschappen van boerenkool?
Boerenkool is een van de meest waardevolle bladgroenten. Het onderscheidt zich door zijn intens groene, gekrulde bladeren en delicate nootachtige smaak, en bevat tegelijkertijd een schat aan voedingsstoffen. Het is een uitstekende bron van vitamine A, C en K, evenals mineralen zoals calcium, kalium, ijzer en magnesium, waardoor het het immuunsysteem ondersteunt, zorgt voor sterke botten en bijdraagt aan een goede werking van het hart.
Boerenkool is ook rijk aan vezels, die de spijsvertering bevorderen en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor het uitstekend geschikt is voor mensen die op hun lijn letten. De antioxidanten die het bevat, helpen het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress en vertragen het verouderingsproces, terwijl de aanwezigheid van chlorofyl de natuurlijke reinigingsprocessen van het lichaam ondersteunt.