Het ovenschotelseizoen is begonnen! We vieren dat met een bloemkool-kaas-ovenschotel die overtuigt met zijn romige kaassaus en malse groenten.
Ovenschotels zijn altijd lekker! Ze smaken echter vooral heerlijk in een periode als nu, wanneer de dagen korter en koeler worden en we allemaal verlangen naar wat warmte en gezelligheid. Bloemkool-kaas-ovenschotel is dan precies wat je nodig hebt. Snel klaar, snel in de oven en nog belangrijker: snel opgegeten. In minder dan een half uur kun je ervan genieten. Geweldig, toch?
Recept voor bloemkool-kaas-ovenschotel
Warme en gezellige ovengerechten zijn comfort food waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Maar is het ook geen geweldig concept? Je mengt groenten naar keuze met een romige kaassaus en schuift het in de oven. Na even wachten is het een heerlijk gerecht geworden dat zelfs de grootste groentemuffels zal overtuigen.
Begin met de bloemkool in kleine roosjes te verdelen. Blancheer deze kort in kokend zout water, zodat de groenten later goed gaar worden in de oven. Koel de roosjes af in gezouten ijswater en leg ze op een theedoek om te drogen. Ondertussen kun je de kaassaus bereiden. Roer hiervoor eerst een bechamelsaus en breng deze op smaak met geraspte Emmentaler. In de Franse keuken wordt deze saus overigens Sauce Mornay genoemd.
Meng de bloemkool en de kaassaus en breng alles op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Doe alles in een ovenvaste schaal en bestrooi de ovenschotel met een mengsel van Parmezaanse kaas en paneermeel. Zo wordt hij extra knapperig. Na slechts 15 minuten in de oven kun je al aan tafel. Bestrooi hem voor het serveren met wat peterselie om hem een frisse toets te geven. Eet smakelijk!
Wist je dat je een hele bloemkool kunt bakken? Zo krijg je een heerlijk groentehoofdgerecht. De koolgroente is ook geschikt als tussendoortje, zoals bloemkoolhapjes uit de heteluchtfriteuse bewijzen. Maar heb je zin in meer ovenschotels? Bak dan een shepherd’s pie met bloemkool.
Bloemkool-kaas-ovenschotel
Ingrediënten
- 1 bloemkool van ongeveer 800 g
- Zout
- 3 el boter plus iets meer voor de vorm
- 3 el bloem
- 400 ml melk
- 1/2 tl groentebouillonpoeder
- 100 g geraspte Emmentaler kaas
- Peper
- Nootmuskaat
- 4 eetlepels paneermeel
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- platte peterselie naar smaak
Bereiding
- Verdeel de bloemkool in kleine roosjes en blancheer deze ongeveer 2 minuten in kokend gezouten water. Spoel ze af met gezouten ijswater. Droog ze op een schone theedoek.
- Smelt de boter in een pan en roer deze door de bloem. Rooster de bloem ongeveer 1 minuut zonder te kleuren en blus af met de melk.
- Voeg de groentebouillon toe en laat alles al roerend ongeveer 2 minuten sudderen tot de saus dikker wordt. Roer vervolgens de Emmentaler erdoor.
- Verwarm de oven voor op 200 °C boven-/onderwarmte.
- Doe de bloemkoolroosjes en de kaassaus in een kom, breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en doe het mengsel vervolgens in een ingevette ovenschaal.
- Rooster het paneermeel in een pan zonder vet tot het kleurloos is. Verdeel het over de ovenschotel en strooi er ook de Parmezaanse kaas overheen.
- Bak de ovenschotel 15 minuten goudbruin. Bestrooi hem met gehakte peterselie.
Opmerkingen
Emmentaler bevat meestal dierlijk stremsel. Als je vegetarisch eet, zorg er dan voor dat je een kaas gebruikt die als vegetarisch is gemarkeerd.