Op het eerste gezicht lijkt het misschien op shakshuka, maar het is een ander gerecht, afkomstig uit een andere regio. Turkse roerei, oftewel menemen, onderscheidt zich door de toevoeging van groenten. Hierdoor is het gerecht niet alleen lekker, maar ook voedzaam. En het ziet er zo smakelijk uit dat het water je in de mond loopt.
Turkse roerei is niet alleen een smakelijke, maar ook een zeer gezonde maaltijd. De belangrijkste ingrediënten, zoals tomaten en paprika’s, zijn rijk aan antioxidanten die helpen bij het neutraliseren van de schadelijke effecten van vrije radicalen.
Tomaten leveren waardevolle mineralen, waaronder ijzer, kalium en magnesium, evenals vitamine A, C en foliumzuur. Paprika, vooral groene paprika, is op zijn beurt een bron van vitamine B6, C en K, evenals flavonoïden, die helpen bij het bestrijden van ontstekingsprocessen in het lichaam.
Vergeet ook de eieren niet, het belangrijkste ingrediënt van menemen. Ze zijn een uitstekende bron van volwaardige eiwitten, die de opbouw van spieren en botten ondersteunen en ook bijdragen aan een gezonde uitstraling van huid, haar en nagels. Eieren versterken ook het immuunsysteem, waardoor ze een onmisbaar onderdeel zijn van een gezond dieet. Bovendien ondersteunt de vezels in groenten de spijsvertering en helpt het de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat hongergevoelens en tussendoortjes tussen de maaltijden door voorkomt.
Recept voor Turkse roerei
Hoofdbestanddelen
- 5 eieren,
- 2-3 frambozentomaten (of tomaten uit blik),
- 1 groene of rode paprika,
- 1 ui,
- 3 teentjes knoflook,
- olijfolie (of ander vet),
- zout,
- gemalen zwarte peper,
- zoete paprikapoeder,
- een snufje chili,
- verse peterselie voor de garnering.
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan en fruit de fijngesneden ui. Blancheer ondertussen de tomaten, pel ze en snijd ze in blokjes. Snijd de paprika in dunne plakjes en verwijder de zaadlijsten.
- Voeg de geperste knoflook, de gesneden tomaten en paprika toe aan de gebakken ui. Meng alles goed door elkaar en bak enkele minuten tot de paprika zacht is en het overtollige vocht verdampt is.
- Breng de groenten op smaak met zout, peper, paprikapoeder en een snufje chili en meng alles goed door elkaar.
- Breek de eieren in de pan en meng ze snel met de groenten, terwijl je alles roert tot het de consistentie van roerei heeft.
- Schep het gerecht op een bord en garneer met fijngehakte peterselie.
Traditioneel wordt menemen geserveerd met knapperig brood, zoals Turkse sesambroodjes (simit) of gistbroodjes. Je kunt het echter ook serveren met je favoriete brood, bijvoorbeeld vers zuurdesembrood. Het is de perfecte manier om de dag op Turkse wijze te beginnen!