Sappige bieten met zoete pruimen en knapperige noten vormen een unieke combinatie. Het is een snel en smakelijk gerecht dat elke lunch afwisselender maakt.
Zo’n salade doet me altijd denken aan de lunches bij mijn oma, die met eenvoudige ingrediënten een buitengewone smaak wist te creëren. Ik herinner me hoe ze pruimen sneed en ik noten uit het schaaltje snoepte. Deze kleine rituelen zorgen ervoor dat een gewoon gerecht vol herinneringen en warmte komt te zitten. Een salade van bieten met pruimen en noten is voor mij de smaak van mijn kindertijd, waar ik graag naar terugkeer.
Hoe maak je een salade van rode biet met pruimen en noten
Kies middelgrote bieten, want die zijn sneller gaar en hebben een intensere kleur. Om tijd te besparen kun je ze ook in de oven bakken, dan wordt de smaak dieper en licht karamelachtig. Gedroogde pruimen kun je het beste van tevoren in warm water weken, zodat ze zacht worden en zich gemakkelijker met de groenten vermengen.
Als je de salade wat meer pit wilt geven, voeg dan een beetje verse gember of kaneel toe, dat geeft een interessante smaak. In plaats van koolzaadolie kun je ook olijfolie gebruiken en de honing vervangen door ahornsiroop. Maak de salade het beste even van tevoren, zodat de ingrediënten goed kunnen intrekken.
Recept:Salade van geraspte bieten met toevoegingen
Sappige salade van bieten, gedroogde pruimen en walnoten.
Ingrediënten
- 4 middelgrote bieten
- 6 gedroogde pruimen
- 50 g walnoten
- 2 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels koolzaadolie
- zout en peper naar smaak
Bereiding
- Bereiding van de bietenKook de bieten gaar, laat ze afkoelen en schil ze. Rasp ze op een grove rasp.
- Bereiding van de toevoegingenSnijd de gedroogde pruimen in reepjes of blokjes, hak de walnoten fijn. Voeg toe aan de geraspte bieten.
- Bereiding van de dressingMeng in een kommetje de olie, citroensap, honing, zout en peper. Giet over de salade en meng goed.
Waarmee serveer je de bietensalade?
De bietensalade met pruimen past uitstekend bij vlees- en vegetarische gerechten. Hier zijn enkele suggesties
- Geroosterde kip met aardappelen – de lichte, zoete salade breekt de smaak van het gebraad perfect en geeft het een frisse toets.
- Aardappelpannenkoekjes – de zoetzure smaak van de bieten contrasteert met de knapperige pannenkoekjes en geeft het gerecht een nieuw karakter.
- Gebakken vis – past bijzonder goed bij zalm en kabeljauw, geeft ze een lichte smaak en benadrukt de smaak op subtiele wijze.
- Gehakte schnitzels met boekweit – een klassieke, huisgemaakte combinatie, waarbij de salade het gerecht sappiger maakt en de traditionele maaltijd wat meer variatie geeft.