Isabela is al sinds haar kindertijd dol op koken (en eten). In haar vrije tijd geeft ze niet alleen commentaar op andermans eten, maar leest ze ook boeken van twijfelachtige kwaliteit, reist ze graag en ontdekt ze onbekende restaurants in Rio de Janeiro.
Bakolie of reuzel: wat te kiezen? Ontdek welke minder calorieën bevat, beter frituurt en de gezondste optie is
Als het gaat om koken, frituren of zelfs bakken, rijst altijd dezelfde vraag: wat is uiteindelijk beter, bakolie of reuzel? Beide zijn bronnen van vet, elk met voor- en nadelen, en kunnen zowel de smaak als de gezondheid beïnvloeden.
Is het de moeite waard om plantaardige olie te vervangen door reuzel?
Deskundigen benadrukken dat de keuze niet alleen gebaseerd moet zijn op persoonlijke smaak, maar ook op het rookpunt (de temperatuur waarbij het vet giftige stoffen begint af te geven), de voedingswaarde en zelfs de gekozen bereidingswijze.
Hieronder vindt u de belangrijkste verschillen tussen reuzel en bakolie, evenals tips om beide op de beste manier in het dagelijks leven te gebruiken.
Voordelen van reuzel
Reuzel is een zeer traditioneel dierlijk vet, vooral in huisgemaakte recepten en regionale gerechten. Als het koud is, heeft het een stevige consistentie, maar bij verhitting smelt het snel en bereikt het sneller de frituurtemperatuur dan olie. Het rookpunt is echter lager, rond 180 °C.
Vanuit voedingsoogpunt bevat het verzadigde vetten, enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten, naast vitamine A, B-vitamines en oliezuur.
Voordelen van plantaardige olie
Kookolie, meestal geproduceerd uit soja, is een plantaardig product. Het belangrijkste voordeel is het hogere rookpunt, boven 200 °C, waardoor het ideaal is voor frituren. Het heeft ook een laag gehalte aan verzadigde vetten en een hoger gehalte aan onverzadigde vetten in vergelijking met reuzel.
Wat is gezonder, plantaardige olie of reuzel?
Over het algemeen bestaat er onder deskundigen geen consensus over welke van de twee vetten het gezondst is. Dit komt omdat overmatige consumptie van zowel plantaardig als dierlijk vet schadelijk kan zijn voor de gezondheid, zoals een verhoging van het slechte cholesterol, obesitas, hart- en vaatziekten, enz.
Een studie uitgevoerd door de Faculdade União das Américas (PR) onderzocht de effecten van de consumptie van deze twee soorten vetten op cholesterol, triglyceriden en lichaamssamenstelling.
In deze studie werden twee vrouwen van 19 jaar, met een gewicht van 78 kg en 31,45% lichaamsvet gedurende 45 dagen geanalyseerd. Beiden kregen dagelijks maaltijden met 80 g vet. De ene consumeerde reuzel, terwijl de andere olie consumeerde. Na deze periode wisselden de twee van voeding, en de belangrijkste resultaten waren:
- Totaal cholesterol: steeg met 11,7% bij reuzel en daalde bij sojaolie.
- HDL (goed cholesterol): steeg met 77% bij reuzel; daalde met 20,5% bij olie.
- VLDL en triglyceriden: daalden bij reuzel (25% minder bij VLDL); stegen bij olie (respectievelijk 27% en 26%).
- LDL (slecht cholesterol): steeg met 13,6% bij gebruik van reuzel; daalde met 6,8% bij gebruik van olie.
Ondanks de stijging van LDL concludeerde het onderzoek dat reuzel gunstiger was omdat het HDL verhoogde en VLDL en triglyceriden verlaagde. Bovendien leidden beide soorten vet tot gewichtstoename, maar had olie een negatiever effect op de lichaamssamenstelling. Dit komt doordat de taille-heupverhouding daalde met reuzel, maar steeg met olie.
Wanneer moet je reuzel gebruiken en wanneer olie bij het koken?
Als je echter voedsel op hoge temperaturen wilt bakken, is bakolie stabieler en bestand tegen temperaturen tot 220 °C zonder giftige stoffen vrij te geven. Reuzel is daarentegen meer geschikt voor roerbakken en lichte gerechten, op laag of middelhoog vuur.
Hoe je het vetgebruik in de keuken kunt verminderen
Ongeacht je keuze, zowel reuzel als olie moeten met mate worden gebruikt. Als je nog lichtere gerechten wilt bereiden, kan de airfryer een grote hulp zijn: de elektrische friteuse heeft geen vet nodig, wat resulteert in gezondere maaltijden met minder calorieën.
Uiteindelijk hangt de beste keuze af van het soort bereiding en uw routine. Maar hier is een tip: varieer met vetten en kies voor alternatieven zoals de airfryer. Dat is een praktische manier om recepten lekker te houden zonder dat dit ten koste gaat van uw gezondheid.