Alexandra Emanuelli is een bekroonde culinair schrijfster en journaliste met meer dan tien jaar ervaring in het schrijven en redigeren van artikelen over de culinaire wereld. Ze heeft bijgedragen aan belangrijke publicaties zoals HuffPost, Southern Living, The Spruce Eats, Everyday Health en Simply Recipes.
Het ontbijt is mijn favoriete maaltijd, waarschijnlijk omdat het de enige maaltijd is die je als dessert kunt doen doorgaan. Pannenkoeken, muffins en wentelteefjes bevinden zich duidelijk aan de zoete kant van het spectrum. Iets minder zoet zijn yoghurt met bessen en granola of een sneetje toast met een dikke laag jam. Ze lijken me allemaal ongeveer vijf minuten verzadigd te houden, voordat ik onvermijdelijk weer naar de koelkast loop.
Havermout is voor mij het perfecte midden: het is hartig, bevredigend en een canvas voor de creativiteit van mijn innerlijke kind. (Chocoladeschilfers! Pindakaas! Gezoete kokosvlokken!) Maar zelfs met al die toppings begon mijn vertrouwde ontbijtkom een beetje saai te worden. Totdat ik een trucje ontdekte waardoor ik weer helemaal verliefd werd: havermout afmaken met een scheutje gezoete gecondenseerde melk.
Waarom ik gezoete gecondenseerde melk gebruik
Zelfs de gerechten waarvan ik zou zweren dat ik ze op een onbewoond eiland zou kunnen eten, hebben uiteindelijk een opfrisbeurt nodig. Ik kwam op dit idee toen ik door oude kookboeken bladerde. In tegenstelling tot honing of ahornsiroop doet gezoete gecondenseerde melk meer dan alleen zoeten: het smelt in de havermout en voegt een heerlijke romigheid en een karamelachtige diepte toe.
Uit snel onderzoek bleek dat de oorsprong teruggaat naar Chinese immigranten, die gecondenseerde melk gebruikten als een houdbare, betaalbare manier om dranken en ontbijtproducten te verrijken. Het resultaat? Voor mij is dit echter een nostalgische, bijna decadente upgrade die eenvoudige havermout verandert in een dessert als ontbijt.
Hoe voeg je gezoete gecondenseerde melk toe aan havermout?
Als je je havermout hebt gekookt, giet je een tot twee eetlepels gezoete gecondenseerde melk over de dampende kom en roer je het erdoorheen. Het verandert de haver in iets dat bijna op pudding lijkt, met een rijke, ultraromige textuur. Een snufje kaneel – of zelfs een snufje nootmuskaat of kardemom – verandert het in een ontbijtvariant op tres leches.
Het is vrij zoet, dus begin met een kleine hoeveelheid en proef voordat je meer toevoegt. Je kunt altijd nog wat extra over de havermout gieten voor een glanzende afwerking. Doe ongebruikte gezoete gecondenseerde melk in een luchtdichte verpakking en bewaar deze maximaal twee weken in de koelkast.
Je kunt dit ingrediënt niet alleen door havermout roeren, maar ook over koffie gieten, gebruiken om Thaise ijsthee te maken, tot ijs kloppen zonder ijsmachine en nog veel meer.