Een onderzoek onder leiding van Manel Esteller heeft de levensverwachting van de vrouw in verband gebracht met het dagelijks eten van natuurlijke yoghurt van La Fageda.
Maria Branyas stierf op 20 augustus in Olot op 117-jarige leeftijd. De Catalaanse, volgens het Guinness Book of Records de achtste langstlevende vrouw in de geschiedenis, stierf “in haar slaap, vredig en zonder pijn”, zoals de familie in een brief op het sociale netwerk X liet weten.
Mensen zoals Branyas zijn een doelwit voor de wetenschap, omdat 117 jaar worden niet binnen het bereik van alle genetica ligt. Daarom leidde geneticus Manel Esteller een onderzoek om uit te zoeken welke gewoontes de vrouw had waardoor ze zo gemakkelijk oud kon worden.
Het werk vond een antwoord. Fanyas had een “bijna jeugdig” darmmicrobioom dankzij haar dagelijkse consumptie van natuurlijke yoghurt van het merk La Fageda. Dit werd uitgelegd door de algemeen directeur van het bedrijf, Silvia Domènech, op Cadena SER’s‘La Ventana’. “We hebben verschillende telefoontjes uit het Verenigd Koninkrijk ontvangen. Mensen die het product daar wilden vinden, iets wat onmogelijk is omdat we niet in het buitenland verkopen; en anderen die geïnteresseerd zijn om het te distribueren”.
La Fageda yoghurt is een product dat begon in het natuurpark van La Garrocha, in de Catalaanse pre-Pyreneeën. In het begin was het een project “voor mensen met verstandelijke beperkingen en psychische stoornissen”, maar nu werken ze ook met “groepen die uitgesloten dreigen te worden”, wat de belangrijke sociale betrokkenheid van het bedrijf laat zien. De melk is afkomstig van hun koeien en het idee is dat de yoghurt “het maximale niveau van levende bacteriën behoudt tijdens zijn nuttige leven”, om een ideale darmmacrobiota te hebben.
Natuurlijk leefde Branyas geen 117 jaar door yoghurt te drinken, maar het was wel een stimulans. Iets wat volgens Domènech ook gebeurt met alle werknemers van het bedrijf. “Het heeft misschien zijn leven verlengd, maar het verbetert zeker het leven van degenen die hier werken. We maken yoghurt zoals we altijd hebben gedaan, maar dan goed gemaakt”, besluit hij.