Een spiegelei is goed als het eiwit overal stevig is en de dooier heel blijft – dat is een feit. Maar hoe eenvoudig het ook klinkt, het is moeilijk uit te voeren, omdat de eidooier heel gemakkelijk uitloopt en in een hete pan in een oogwenk gaar is. Met deze truc kunt u deze vervelende fout voorkomen! Mindmegette laat het zien!
Het bereiden van eiergerechten is meestal heel eenvoudig – behalve misschien gepocheerde eieren, wat een taak is die uit meerdere stappen bestaat en enige handigheid vereist –, maar bij elk gerecht is er een kleine stap die, als je die negeert, rampzalige gevolgen kan hebben voor het eindresultaat. Neem bijvoorbeeld het spiegelei: je klopt het ei open, doet het in een met een beetje hete olie ingevette koekenpan, maar als je niet handig genoeg bent of het ei niet vers genoeg is (waardoor het vlies rond de dooier dunner kan worden), kan de schaal deze gemakkelijk scheuren, waardoor de dooier gelijkmatig wordt verspreid en samen met het eiwit mooi stolt. Met één kleine truc kun je dit echter gemakkelijk voorkomen!
Deze truc is niets anders dan de eieren een voor een in een brede, niet al te diepe kom of schaal te breken en ze van daaruit in de pan te gieten. Zo voorkomt u niet alleen dat de dooier scheurt, maar ook dat er kleine stukjes schaal of zelfs een bedorven ei in de pan terechtkomen.
Meer tips voor het bakken van perfecte spiegeleieren:
- Voor het bakken van spiegeleieren kunt u het beste een goed ingebrande gietijzeren pan gebruiken. (Gooi die van uw oma niet weg!) Het grote voordeel van een pan met antiaanbaklaag is dat u het gebakken spiegelei eenvoudig op een bord kunt schuiven. Gebruik indien mogelijk een pan met een dikke bodem!
- Bak het ei in neutraal smakende olie als u van knapperig houdt, omdat deze op een hogere temperatuur kan worden verhit dan boter. Boter geeft echter een fijne boterachtige smaak. U kunt ook geklaarde boter (ghít) proberen, die veel in de Indiase keuken wordt gebruikt. Deze verbrandt niet zo snel tijdens het bakken als gewone boter. (Om dit thuis te maken, smelt u een grote hoeveelheid boter langzaam op een laag vuur en schept u ondertussen het schuim eraf met een lepel. Giet ten slotte de goudgele botervet in een zeef met kleine gaatjes of een met keukenpapier beklede zeef en laat het in een weckpot uitlekken. Het is jarenlang houdbaar.)