De consumptie van pruimen gaat terug tot de Middeleeuwen en zelfs toen werden ze al in veel gerechten gebruikt. Tegenwoordig worden ze vooral gebruikt in salades, bij het ontbijt, bijvoorbeeld in ontbijtgranen of koekjes, en in sommige stoofschotels.
Deze fruitsoort bevat antioxidanten zoals flavonoïden, fenolen en polyfenolen die oxidatieve stress en celbeschadiging helpen minimaliseren .
Hij lijkt qua uiterlijk erg op dadels, maar is niet zo’n exotische vrucht als dadels. Een pruim is eigenlijk een in de zon gedroogde en ontpitte rode pruim. Door dit droogproces worden de eigenschappen van een gewone pruim geconcentreerd in een krachtig smakende, makkelijk te eten snack.
Als je last hebt van constipatie, is het eerste wat sommige artsen aanraden om ’s ochtends een paar pruimen te eten. Pruimen bevatten sorbitol, een natuurlijk laxeermiddel. Daarnaast bevat deze gedroogde vrucht oplosbare vezels, zoals pectine, en onoplosbare vezels, zoals cellulose en hemicellulose. Deze vezels helpen een gel te vormen in het spijsverteringskanaal, waardoor constipatie wordt verlicht. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal Of Nutrition and Health.
Het pectinegehalte helpt ook voorkomen dat het vet in voedsel volledig wordt opgenomen, waardoor het lichaam wordt beschermd tegen de ophoping van slecht cholesterol. Het gehalte aan vitamine C en K helpt op zijn beurt de slagaders te beschermen en het risico op hart- en vaatziekten, zoals myocardinfarct en atherosclerose, te verminderen. Hun flavonoïdengehalte helpt ook om een hoge bloeddruk te reguleren.
Pruimen helpen ook om calcium beter te absorberen, wat het risico op osteoporose vermindert, vooral tijdens de menopauze. Ze worden ook aanbevolen voor diabetici, omdat de bloedsuikerpiek bij het eten van pruimen lager is dan bij het innemen van suiker. Voedingsdeskundigen raden aan om tussen de 2 en 4 pruimen per dag te eten, afhankelijk van de behoeften van elke persoon en hun gezondheidstoestand.