Deze saus is zo aromatisch dat je de stoofpot snel vergeet. Gewone kip, bereid op Italiaanse wijze, verandert in een culinair kunstwerk uit een echte trattoria.
Cacciatore is een gerecht dat vaak zowel in Italiaanse restaurants als in huiselijke keukens wordt geserveerd. Deze eenvoudige combinatie van ingrediënten bewijst dat er niet veel nodig is om te betoveren met smaak. De cacciatore-saus is zo rijk dat je bijna in de verleiding komt om hem met een lepel rechtstreeks uit de pan te eten. De basis is hier soffritto, oftewel fijngehakte ui, wortel en selderij, die bovendien zijn ondergedompeld in tomatensaus met een vleugje wijn. Dit gerecht verwarmt, omhult en bevredigt zelfs de meest kieskeurige gezinsleden.
Kip cacciatore
De naam cacciatore is afgeleid van het Italiaanse woord voor jager. Traditioneel werd dit gerecht bereid met het vlees van gejaagd wild, meestal konijn of wild gevogelte, dat jagers bereidden met wat ze voorhanden hadden, namelijk lokale kruiden, olijven, tomaten en wijn. Na verloop van tijd begon men op dezelfde manier ook kip te bereiden, die veel beter verkrijgbaar en eenvoudiger was.
Recept voor kip op Italiaanse wijze
De sleutel tot cacciatore is lang stoven. Dit is een proces waarbij de smaken van kruiden, wijn en groenten perfect in het vlees doordringen. Het resultaat is kip die perfect mals, sappig en vol van smaak is. Je kunt hiervoor zowel een hele kip gebruiken, in kleinere porties verdeeld, als alleen de drumsticks of bouten.
Ingrediënten:
- 1 hele kip of 1-1,5 kg kippenbouten of -dijen,
- 2 eetlepels olijfolie,
- 1 ui,
- 2 teentjes knoflook,
- 1 wortel,
- 2 stengels bleekselderij,
- een half glas droge rode wijn,
- 400 g gesneden tomaten,
- 1 kopje kippenbouillon,
- een half kopje ontpitte zwarte olijven,
- 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn,
- 1 theelepel gedroogde oregano,
- zout en peper naar smaak,
- peterselie om te serveren.
Bereiding:
- Kruid de stukken kip royaal met zout en peper.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of diepe pan en bak de kip aan beide kanten goudbruin. Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord.
- Voeg de fijngehakte ui, wortel en selderij toe aan hetzelfde bakvet.
- Bak op middelhoog vuur gedurende 5-7 minuten, tot de groenten zacht zijn.
- Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog een minuut, tot het begint te geuren.
- Giet de wijn in de pan en laat 2-3 minuten koken, waarbij u met een houten lepel alle gebruinde resten van de bodem schraapt.
- Giet de tomaten en bouillon erbij, voeg rozemarijn en oregano toe. Breng aan de kook.
- Leg de kip terug in de saus. Zet het vuur laag, dek af en laat 45 tot 60 minuten sudderen tot het vlees heel mals is en gemakkelijk van het bot loskomt.
- Voeg 10 minuten voor het einde van het stoven de olijven toe. Breng op smaak met zout en peper.
Bestrooi voor het serveren met een flinke hoeveelheid versgehakte peterselie. Eet smakelijk!