De houdbaarheidsdatum betekent niet noodzakelijkerwijs dat eieren daarna niet meer gegeten kunnen worden.
Eieren blijven ook na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Per Saris, hoogleraar microbiologie aan de Universiteit van Helsinki, adviseert om een geurtest te gebruiken om de versheid van eieren te beoordelen.
Het kippenei is een handig voedingsmiddel. De voedzame inhoud blijft goed bewaard in de schaal, zelfs beter dan je zou denken.
Kippeneieren kunnen doorgaans nog enkele dagen na de houdbaarheidsdatum worden gegeten, mits ze op de juiste manier zijn bewaard.
– Eieren blijven ook na de houdbaarheidsdatum goed, maar de kwaliteit gaat natuurlijk achteruit, zegt professor microbiologie Per Saris van de Universiteit van Helsinki.
Eieren verliezen voortdurend vocht, vooral als ze bij kamertemperatuur worden bewaard. Dit vochtverlies heeft invloed op de houdbaarheid van eieren.
Een kippenei is een heel goede verpakking.
De geurtest is een goede maatstaf om te bepalen of een kippenei nog geschikt is voor consumptie.
– Als je een vreemde geur bij kippeneieren opmerkt, kun je ze beter niet eten. Een vers, goed kippenei ruikt niet, zegt Saris.
Het eiwit van een vers ei is stevig, niet waterig.
Ook met de traditionele watertest kan de kwaliteit van een ei worden beoordeeld. Als je een ei in een met water gevuld bakje legt, zinkt een vers ei naar de bodem.
Gekookte eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. Foto: Colourbox
Rauwe eieren kunnen het beste worden bewaard op een koele plaats, bij een temperatuur tussen +10 en +14 graden.
Eieren kunnen ook bij kamertemperatuur en in de koelkast worden bewaard.
“Het belangrijkste is dat je eieren niet heen en weer verplaatst. Als je eieren uit de koelkast haalt, condenseert de lucht en begint de schaal van het ei vochtig te worden”, zegt Saris.
“Verder is een ei een heel goede verpakking. Als er een barst in de schaal zit, moet je het ei meteen gebruiken.
Een gebroken ei kan ongeveer een dag in de koelkast worden bewaard.
Volgens eierproducenten kunnen verse eieren het beste in de verkoopverpakking worden bewaard met de stompe kant naar boven.
De verkoopverpakking vermindert de verdamping van kooldioxide en water via de schaal van het ei en voorkomt dat andere geuren en smaken in de eieren terechtkomen.
Volgens Saris zijn Finse eieren vrij veilig om te eten.
In het buitenland, vooral in warme landen, kan er een risico op salmonella bestaan. Je kunt besmet raken als je eieren die met de bacterie zijn besmet rauw of onvoldoende gekookt eet.
Een gekookt ei is een handig tussendoortje. Hoe lang kan het bij kamertemperatuur worden bewaard, bijvoorbeeld in een handtas?
– Het kan zelfs een dag bewaard worden. De schaal is vrij goed, zegt Saris.
Als je het ei pelt, kun je het beter sneller opeten.
Gekookte eieren kun je het beste in de koelkast bewaren. In de koelkast kun je ze tot 5-7 dagen na het koken eten.