Kaastaart combineert de smaken van de quattro formaggi-pizza. In deze taart met vier kazen kun je ook gemakkelijk restjes kaas en kaaskorstjes verwerken.
Ingrediënten voor het recept
1 (400 g) taartdeeg (gezouten)
Vulling
- 1 bol (125 g) mozzarella
- 75 g gruyère-, fontina- of emmentalerkaas
- 50 g parmezaanse kaas
- 50 g gorgonzola-blauwschimmelkaas
- 3 eieren
- 1 pakje (200 g) slagroom
- 1 pakje (2 dl) kookroom
- ¼ theelepel zout
- 2-3 eetlepels fijngehakte tijm
Kaastaart – bereiding:
Laat het deeg ongeveer een uur voor bereiding op kamertemperatuur ontdooien.
Giet de mozzarella af en rasp deze met een grove rasp. Rasp de hardere kazen met een fijnere rasp. Verkruimel de gorgonzola.
Breek de eieren in een kom en klop ze los. Voeg de Franse room, slagroom, geraspte kaas, verkruimelde gorgonzola, zout en tijm toe.
Druk het gesmolten deeg op de bodem en tegen de randen van een taartvorm (Ø 24-26 cm). Prik met een vork gaatjes in de bodem.
Ondersteun de randen met stukjes aluminiumfolie of leg bakpapier op de taartbodem en daarop keramische bakbonen of, als alternatief, gedroogde erwten of rauwe rijst tot aan de rand van de taartvorm. Bak de bodem 10 minuten voor in de oven op 200 °C.
Haal de bodem uit de oven en verwijder de stroken aluminiumfolie of het bakpapier en de bakbonen of rijst. Giet de vulling op de bodem.
Zet de taart terug in de oven en bak nog ongeveer 35 minuten, tot de vulling gestold is. Laat de kaastaart even afkoelen en serveer.