Citroenkoekjesdeeg is een variant op een van mijn BASISRECEPTEN, het makkelijkste en meest succesvolle recept van allemaal! Dit citroenkoekjesdeeg is de lekkerste en meest geurige variant op het klassieke KOEKJESDEEG, dat ik natuurlijk in vele andere versies heb gemaakt, waaronder cacaokoekjesdeeg en hartig koekjesdeeg. Als je van zoete rollen houdt, mag je het recept voor citroenkoekjesdeeg niet missen, dat je natuurlijk ook kunt gebruiken om de CITROENROL en de AARDBEIENROL te maken. Het deeg is in slechts 8 minuten gaar en tijdens het bakken kun je direct de vulling maken. Heb je ooit citroenkoekjesdeeg gemaakt? Probeer mijn recept en laat me weten of je het lekker vond! Ah…
Voor het koekjesdeeg:
- 140 g suiker
- 100 g bloem type 00
- 4 eieren
- citroenschil
Bereiding
Voor het citroenkoekjesdeeg:
Scheid de eidooiers van de eiwitten.
Verdeel de suiker in twee delen.
Doe de eidooiers en de helft van de suiker in een kom en klop met een elektrische mixer tot een schuimig en wit mengsel.
Klop de eiwitten samen met de resterende suiker met een schone elektrische mixer tot een stevig geheel en zet apart.
- Voeg de gezeefde bloem toe aan het eidooiermengsel en meng met een spatel.
- Voeg de citroenschil toe en meng.
- Voeg ook het stijfgeklopte eiwit toe met zachte bewegingen van onder naar boven, zodat het deeg niet te veel uit elkaar valt.
Om het citroenkoekjesdeeg te bakken:
Bevochtig en wring een vel bakpapier uit en leg het direct op de bakplaat van de oven.
Giet het deeg voor het citroenkoekjesdeeg erin en strijk het glad zodat het oppervlak egaal is.
Bak het citroenkoekjesdeeg in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 °C gedurende ongeveer 8 minuten, tot het goudbruin is.
Haal het citroenkoekjesdeeg uit de oven en haal het onmiddellijk van het bakpapier, waarbij u ervoor zorgt dat het niet breekt.
Leg het citroenkoekdeeg op een werkblad, rol het op met een schone katoenen doek of een vel bakpapier en laat het afkoelen.
VARIATIES EN TIPS
Rol het koekdeeg voorzichtig op en af, zodat het niet breekt.
U kunt een eetlepel honing aan het deeg toevoegen.
U kunt dunne schijfjes citroen aan het koekjesdeeg toevoegen en deze samen in de oven bakken.
Bewaren
Het koekjesdeeg met citroen moet zo snel mogelijk worden gebakken en gevuld, zodat het niet uitdroogt. Het is beter om het niet in te vriezen.