Als de herfst komt, hebben we zin in soep. Jij ook? Begin het seizoen dan met een heerlijke bloemkool-bonensoep.
Herfsttijd is soepentijd en we hebben al echt trek in een bord van dit verwarmende gerecht. Vooral romige soepen met bonen zijn bij ons erg in trek. Het is dan ook geen wonder dat deze bloemkool-bonensoep bovenaan onze lijst met favoriete soepen staat. We vertellen je nu hoe je deze soep maakt.
Bloemkool-bonensoep: lekker, romig, herfstig
Zoals elk jaar gaat het begin van de herfst ook dit jaar weer gepaard met het begin van het soepseizoen. Van de ene op de andere dag krijg je zin in romige, verwarmende of smeuïge soepen, alsof je ze nog nooit in je leven hebt gegeten. Vooral bonensoepen hebben onze voorkeur. Ze geven het gerecht een geweldige textuur, hebben een heerlijk aroma en bovendien veel gezondheidsvoordelen.
Peulvruchten zijn op de een of andere manier nog steeds ondergewaardeerd op het menu. Toch zouden we er allemaal veel meer van moeten eten. Peulvruchten zijn namelijk rijk aan plantaardige eiwitten, vitamines, sporenelementen, mineralen en vezels. Daardoor houden ze je lang verzadigd, zonder te verzwaren, zelfs als soep. Voor onze bloemkool-bonensoep zijn vooral witte bonen geschikt, omdat deze een mild aroma hebben dat perfect past bij de witte koolgroente.
De bereiding van de bloemkool-bonensoep is eenvoudig en naast de twee ingrediënten waarnaar het gerecht is vernoemd, heb je niet veel nodig. Ui, knoflook, gemalen venkel, groentebouillon en een beetje room maken het geheel af.
Kook je ingrediënten gaar en pureer ze tot een romige soep. Als je een extraatje wilt, rooster dan een deel van de bloemkool en garneer het gerecht ermee. Ook een beetje extra vierge olijfolie en vers gesneden peterselie passen goed bij de soep. Voeg daar wat knapperig brood aan toe en je hebt een heerlijke lunch!
Wil je nog meer soepen met bonen? Dat dachten we al! Probeer ook eens onze Albanese bonensoep, een zoete aardappel-bonensoep of een tomaten-bonensoep.
Naast een warm bord soep draagt ook een mooi gedekte tafel bij aan een gezellige herfstdag. Neem eens een kijkje bij Geniale Tricks, daar vind je trucs om de eettafel te versieren.
Bloemkool-bonensoep
Ingrediënten
- 1 bloemkool van ca. 600 g
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el olijfolie
- 1 tl gemalen venkel, bijvoorbeeld hier online verkrijgbaar 🛒
- 1 blik witte bonen van ca. 400 g, afgespoeld
- 800 ml groentebouillon
- 100 ml room
- Zout en peper
- Geraspte nootmuskaat
- Verse peterselie om te garneren
Bereiding
- Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Schil de ui en knoflook en hak beide fijn.
- Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de ui en knoflook glazig. Voeg de bloemkool en de gemalen venkel toe en bak alles kort mee.
- Voeg de bonen en de groentebouillon toe en laat de soep ongeveer 20 minuten sudderen tot de bloemkool gaar is.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een romig geheel. Roer de room erdoor en breng op smaak met zout en peper en versgeraspte nootmuskaat.
- Verdeel de soep over kommen en bestrooi met versgehakte peterselie.
Tip: Als je wilt, kun je de soep verfijnen met wat geroosterde bloemkool en olijfolie.