Een van de elementen die in geen enkele keuken mag ontbreken is aluminiumfolie, een product dat heel handig is om voedsel in te verpakken met als doel het beter te bewaren of het naar andere plaatsen te vervoeren zonder dat je tupperware of andere bakjes hoeft te gebruiken. Het is handig en praktisch, en kan ook worden opgeslagen, als het niet bevuild is door voedsel, voor hergebruik.
Maar ondanks het wijdverspreide gebruik en het algemene gebruik van aluminiumfolie in keukens over de hele wereld, is het waar dat het soms niet wordt gebruikt zoals het hoort, te beginnen met het onderscheid tussen de twee kanten die alle formaten van dit product hebben: mat en glanzend.
Welke kant van de folie moet worden gebruikt?
Zoals bekend heeft alle aluminiumfolie twee verschillende kanten, dus het is belangrijk om te weten welke kant in contact komt met het voedsel en welke kant buiten blijft: “Het tweekleurige uiterlijk van aluminiumfolie heeft aanleiding gegeven tot verschillende mythen en veronderstellingen”, aldus het Italiaanse vaktijdschrift Bien Etre Centro Benessere.
Veel mensen geloven dat elke kant van aluminiumfolie een specifiek gebruik heeft of dat slechts een van de twee gebruikt kan worden voor contact met voedsel. Beide zijden hebben echter hetzelfde doel, ongeacht het te verpakken voedsel.
“De effectiviteit van aluminiumfolie is hetzelfde, ongeacht welke kant je gebruikt”.
“De effectiviteit van aluminiumfolie is hetzelfde, ongeacht welke kant je gebruikt”, geven ze aan in de eerder genoemde media, waar ze uitleggen dat, naast het verpakken van voedsel, het vermogen van deze folie om versheid te behouden en warmte gelijkmatig te verdelen het een veelzijdige bondgenoot maakt voor verschillende bereidingsmethoden.
Sommige foliefabrikanten raden echter aan om de matte kant te gebruiken voor voedselcontact, een belangrijke aanbeveling voor delicaat voedsel zoals gebak. Dit vanwege het risico dat de folie aan de folie blijft plakken als de andere kant, de glanzende kant, wordt gebruikt.
Opgemerkt moet worden dat dit advies van fabrikant tot fabrikant kan verschillen en dat de aanbeveling om de matte kant te gebruiken voor contact met voedsel alleen geldt als de folie voor specifieke bereidingen wordt gebruikt.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat, naast het gebruik van aluminiumfolie voor voedsel, het ook kan worden gebruikt voor andere zeer effectieve trucs in de keuken, zoals het verwijderen van ijs dat zich vormt in de vriezer.