Op de lijst met toegestane zoetigheden kun je ook Georgische repen zetten, die op dezelfde manier worden bereid als de bij ons populaire sesamrepen. Ze zitten vol met noten, die een enorme ondersteuning zijn voor de hersenen.
Deze zoete Georgische snack zit boordevol voedingsstoffen
Goziniaki zijn zeer dunne en zeer zoete repen, meestal gemaakt van walnoten en honing. Een paar happen zijn voldoende om een golf van positieve energie te voelen. Hoewel ze veel suiker bevatten, is hun invloed op het zenuwstelsel en de cognitieve vaardigheden niet te onderschatten. Neem ze wanneer je je energiepeil voelt dalen, maar met mate.
Georgische noten voor een nieuw, beter jaar
Zoete notenrepen hebben in de Georgische keuken een symbolische betekenis. Ze worden traditioneel bereid voor Kerstmis en Nieuwjaar en gaan gepaard met wensen voor gezondheid, geluk en overvloed. In Georgië zijn ook walnoten populair die aan een touwtje worden geregen en in dik druivensap worden gedoopt.
Hoe maak je Georgische goziniaki?
In sommige Georgische recepten komt ook de verhouding 2:1 voor, dat wil zeggen 1 deel honing op 2 delen noten. Je kunt de poedersuiker weglaten, maar als je tijd wilt besparen, is het de moeite waard om twee eetlepels toe te voegen, omdat suiker het karamelliseren versnelt.
Ingrediënten:
- 500 g walnoten en hazelnoten,
- 500 g honing,
- 2 eetlepels poedersuiker.
Bereiding:
- Walnoten en hazelnoten kunnen worden overgoten met kokend water of geroosterd in een pan om ze knapperiger te maken. Dan is het ook gemakkelijker om de dunne, bittere schil te verwijderen. Doe hetzelfde met amandelen.
- Hak de gepelde noten fijn (u kunt hiervoor een keukenmachine gebruiken) en rooster ze vervolgens in een droge koekenpan.
- Giet de honing in een steelpan en breng deze een paar keer aan de kook om hem in te dikken. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen.
- Meng de dikke honing met de noten en poedersuiker. Verwarm het mengsel enkele minuten op een laag vuur.
- Leg het mengsel op een met koud water bevochtigde plank en strijk het glad met een bevochtigd mes, zodat het overal ongeveer 3-5 mm dik is.
- Laat het enkele uren stollen en snijd het vervolgens in ruitjes.